Pekmez od šipurka

Pekmez od šipurka

Od sastojaka je potrebno:

  • 15 kg šipuraka
  • 5 kg šećera
Priprema
  1. Šipurke oprati i nožem odseći krajeve. U trećinu što većeg lonca staviti šipurke, do druge trećine sipati vode i kuvati dok šipurak ne omekša.Kuvane šipurke ispasirati kroz gušće sito, a potom propustiti preko gaze (da ne bi bilo dlačica).
  2. Dobijenu smesu izmeriti i staviti u sud da se kuva.Kada se zapremina smanji za oko dva prsta od prvobitne, odnosno kada voda ispari, potrebno je dodati 300 do 400 grama šećera, na zapreminu od jednog litra.
  3. Uz mešanje kuvati dok se količina pekmeza ne smanji za još dva prsta od površine i dok se ne postigne željena gustina. (Pekmez ne bi trebalo da bude baš jako gust kao drugi pekmezi). Vruć pekmez sipati u čiste, sterilisane i tople tegle. Zatvoriti poklopcima i okrenuti tegle naopako.
  4. Ostaviti tako pet minuta, a zatim odložiti.
  5. Idealan je za palačinke, krofne ili se jednostavno može mazati na hleb.
Share on social networks: