Pekmez od šipurka
Od sastojaka je potrebno:
- 15 kg šipuraka
- 5 kg šećera
Priprema
- Šipurke oprati i nožem odseći krajeve. U trećinu što većeg lonca staviti šipurke, do druge trećine sipati vode i kuvati dok šipurak ne omekša.Kuvane šipurke ispasirati kroz gušće sito, a potom propustiti preko gaze (da ne bi bilo dlačica).
- Dobijenu smesu izmeriti i staviti u sud da se kuva.Kada se zapremina smanji za oko dva prsta od prvobitne, odnosno kada voda ispari, potrebno je dodati 300 do 400 grama šećera, na zapreminu od jednog litra.
- Uz mešanje kuvati dok se količina pekmeza ne smanji za još dva prsta od površine i dok se ne postigne željena gustina. (Pekmez ne bi trebalo da bude baš jako gust kao drugi pekmezi). Vruć pekmez sipati u čiste, sterilisane i tople tegle. Zatvoriti poklopcima i okrenuti tegle naopako.
- Ostaviti tako pet minuta, a zatim odložiti.
- Idealan je za palačinke, krofne ili se jednostavno može mazati na hleb.